Hoeveel moet ik drinken en eten tijdens mijn avonturen?

Fietsen, lopen of wandelen, bij al deze activiteiten vragen je spieren om brandstof. Die energie, nodig om te blijven bewegen, haal je uit (alle) voeding en drank. Maar niet alles wat je eet, bezorgt je even veel en even snel energie.

Tijdens het sporten gebruik je best (sport)voeding met voldoende koolhydraten - en dan nog liefst koolhydraatbronnen die snel energie naar je spieren laten vloeien (oxideren, heet dat). Maar hoeveel kan je dan best eten en/of drinken? 

De ideale mix is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de lengte en intensiteit van je avontuur en je eigen tolerantie voor bepaalde producten. Als stelregel kan je volgend overzicht gebruiken:

 

 

Bij een rustig ritje van een uur, krijg je niet echt een prestatievoordeel van sportvoeding of -drank. Vanaf een uur is er wel een duidelijk verband tussen een inname van 30-60g koolhydraten per uur en je prestatie. Voor inspanningen vanaf twee uur wordt de noodzaak alleen maar groter.

Let op: als je meer dan 60g koolhydraten per uur wil nuttigen, moet je zorgen voor een combinatie van bronnen. Dan gebruik je bijvoorbeeld maltodextrine en fructose of fructose en glucose. In de producten van Trail Butter en Chimpanzee zijn die meervoudige carbs altijd aanwezig. 

Social ride

  Snel na het werk een toertje van anderhalf uur voor het perfecte #kappelekesshot bij golden hour? Rustige date ride met je lief? Zelfs bij avonturen tussen een en twee uur is het best om te refuelen. Je energienood zal eerder aan de lage kant van het spectrum liggen, mik dus op 30g koolhydraten per uur. Dat doe je bv. met:

  Sunday long run brunch 

   

  Op avontuur met vriend(inn)en in het weekend? Voor twee uurtjes heerlijk trail lopen in de bossen raden we volgend brunch buffet aan: 

  Hele dag stof happen 

  Voor de 666 Gravel Dijleland (100km fietsen on- en offroad) zou volgend voedingsplan kunnen werken. Uitgaande van een gemiddelde snelheid van 20km/u ben je 5u onderweg en consumeer je best minstens 60g koolhydraten per uur. 

  Reken dan per uur minimaal op: