Het belang van eiwitinname na langere trainingen

 Of je nu een fervent trailloper bent die de kilometers verslindt of een avontuurlijke gravelfietser, eiwitinname is essentieel voor je herstel, vooral na langdurige en/of intensieve trainingen. Je kan je herstel en spieropbouw positief beïnvloeden door aandacht te besteden aan wat je meteen na je training of wedstrijd tot je neemt. In deze blogpost gaan we dieper in op het belang van eiwitinname voor de liefhebber van trail- of gravelavonturen.


Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn essentiële voedingsstoffen die bestaan uit aminozuren, de bouwstenen van ons lichaam. Ze spelen een cruciale rol bij de opbouw, herstel en het behoud van spierweefsel. Wanneer je (intensief) sport, breek je je lichaam enigszins af - bv. in de vorm van microscheurtjes in je spierweefsel. Dit is een natuurlijk gevolg van de belasting die de spieren hebben ondergaan. De adaptatie waar je sterker van wordt, vindt helemaal plaats in de herstelfase achteraf.

Eiwitten voorzien je lichaam van de nodige aminozuren om deze microscheurtjes te repareren en de spiervezels sterker te maken. Een gebrek aan voldoende eiwitinname kan leiden tot vertraagd herstel en zelfs spierafbraak.

Wanneer neem je best protëinen in? 


Als sporter, of je nu traint voor een (ultra)marathon of een uitdagende fietstocht, is het behouden en opbouwen van spiermassa van groot belang. Eiwitten fungeren als bouwstenen voor spierweefsel en zijn daarom onmisbaar voor het ontwikkelen van kracht en het verbeteren van prestaties. 

Na een intensieve training is het cruciaal om snel te reageren en het lichaam te voorzien van de benodigde voedingsstoffen. Het wordt aanbevolen om binnen 30 minuten tot een uur na de training eiwitrijke voeding te consumeren, bv. in de vorm van een recovery shake. De recovery mixes van Chimpanzee en Näak zijn daarvoor prima geschikt. Lichter verteerbaar - en handig mee te nemen - zijn de recovery tabletten van BIX die naast eiwitinname ook focussen op elektrolyten. Wanneer je liever iets tastbaars in je mond hebt, probeer dan zeker de Ultra Energy Bars van Näak. 

Wij zien jammer genoeg te vaak liefhebbers van uithoudingsavonturen die veel aandacht besteden aan hun trainingen - en energieconsumptie tijdens die trainingen - die zich te weinig bewust zijn van het belang van eiwitten bij het herstel. Door bewust te zijn van je voedingspatroon en te zorgen voor voldoende eiwitinname, kun je niet alleen je herstel versnellen, maar ook je prestaties verbeteren en blijven genieten van een duurzame en gezonde actieve levensstijl.